Voice dialogue & trauma

Misschien herken je wel de volgende innerlijke dialogen

  • “Ik wil controle loslaten.” Door in gesprek te gaan met het deel van jezelf dat graag de controle behoudt, evenals het deel dat verlangt naar loslaten, kun je een evenwicht vinden tussen structuur en vrijheid.
  • “Ik wil opkomen voor mezelf zonder me schuldig te voelen.” Dit gesprek helpt je te begrijpen waarom je je schuldig voelt als je voor jezelf opkomt en leert je hoe je assertief kunt zijn zonder negatieve gevoelens.
  • “Ik wil mezelf terugvinden.” Door te praten met de verschillende delen van jezelf, ontdek je wie je werkelijk bent onder de lagen van verwachtingen en ervaringen.

Voice Dialogue: de dialoog met je innerlijke stemmen en gevoelsstemmen

Voice Dialogue is een krachtige psychologische methode en zienswijze die is ontwikkeld door Hal en Sidra Stone. Voice Dialogue helpt je om in contact te komen met verschillende delen van jezelf, ook wel “innerlijke stemmen” genoemd. Deze stemmen vertegenwoordigen vaak uiteenlopende kanten van je persoonlijkheid, zoals de criticus, de pleaser, de rebel en de perfectionist. Door deze stemmen bewust aan het woord te laten, krijg je inzicht in je innerlijke dynamiek en kun je beter omgaan met persoonlijke dilemma’s. Ook laten sommige delen zich voelen in ons lichaam: angst, verkramping, stress. Dit zijn onze innerlijke gevoelsstemmen.

Werken met Voice Dialogue bij trauma

Een gevolg van trauma is innerlijke splitsing. Als wat we meemaken te overspoelend en teveel is om te dragen, dan moeten we als kind van binnen opbreken. Zo komen er kanten van ons die gewoon doorgaan met het leven. Zij helpen ons om het leven te leven en ons te verhouden tot wat er is. Deze kunnen zich uiten als beschermende delen. Ze beschermen ons tegen meer pijn en willen ons veilig houden door ons gedrag te sturen.

Misschien herken jij ze ook wel, deze beschermers in jou

  • Alertheid
  • Perfectionisme,
  • Aanpassen,
  • Pleasen
  • Boosheid
  • Controlebehoefte
  • Alleen doen
  • Verantwoordelijkheid

Er zijn natuurlijk ook de kanten van ons die beschermd moeten worden, deze laten we vaak achter: we verstoten ze. We willen ze niet, omdat de gevoelens te pijnlijk zijn en we daardoor (als kind) niet goed konden blijven in de omgeving waar we nou eenmaal in waren.

Dit zijn de delen die de directe gevolgen van het trauma dragen, de kwetsbare delen. Herken je ook deze gevoelens?

  • Verdriet
  • Angst
  • Eenzaamheid
  • Schaamte
voice dialogue therapeut amsterdam weesp

Voice Dialogue biedt een veilige en effectieve manier om deze gesplitste delen van jezelf te verkennen en te integreren. Zodat je je weer meer een geheel voelt! Hoe dan?

Herkennen en erkennen:

je gaat begrijpen welke innerlijke stemmen zijn ontstaan als reactie op wat je hebt meegemaakt. Een deel van jou kan bijvoorbeeld voortdurend alert zijn om je te beschermen, terwijl een ander deel zich tegelijkertijd gebroken en kwetsbaar voelt.

Integratie:

het antwoord op innerlijke splitsing (trauma) is insluiting. Door de dialoog aan te gaan, kun je deze stemmen erkennen en insluiten in je dagelijkse leven, ze zijn tenslotte onderdeel van jou. Dit helpt je om niet langer beheerst te worden door onbewuste reacties, maar bewust te kiezen voor hoe je reageert.

Zelfcompassie:

Voice Dialogue bevordert zelfcompassie door alle delen van jezelf te accepteren en te waarderen, zelfs de delen die je misschien liever in eerste instantie wilt vermijden of wegmaken.

Door deze stemmen te laten spreken, begrijp je hun motivaties en zorgen beter. Dit inzicht helpt je om beter beslissingen te nemen, waarbij je rekening houdt met alle kanten van jezelf.

Voice Dialogue biedt een diepgaande manier om jezelf beter te leren kennen en te helen van trauma. Het helpt je om de innerlijke conflicten die vaak voortkomen uit traumatische ervaringen te herkennen, erkennen en te integreren. Het insluiten van gesplitste delen van jezelf maakt je weer een geheel en geeft je de kracht om volledig te leven en jezelf te zijn. Je hecht jezelf veilig aan jou! Met alles wat daarbij hoort!