Emotionele verwaarlozing symptomen volwassenen

“Mijn ouders waren er praktisch altijd voor mij”

Dit hoor ik zo ongelofelijk vaak in mijn praktijk. Eigenlijk zeggen cliënten dan: er werd wél van mij gehouden.

emotionele verwaarlozing symptomen volwassenen

Maar wat ís liefde eigenlijk als je baby bent?

Als je nog geen brein online hebt om alles te duiden wat je overkomt en voelt? Als je zo totaal afhankelijk bent? Hoe versta je dan liefde? De taal van de liefde voor een baby dus.

Voor volwassenen zijn er zelfs verschillende ‘liefdestalen’ omschreven. Zoals cadeaus geven, lieve woorden, dienstbaar zijn, aanraken en samen zijn. Als we volwassen zijn en keuze hebben, op zich heel aardig om dit te onderzoeken. Maar een baby koopt voor deze talen niet zoveel, als het niet is afgestemd.

Babyhersenhelften groeien niet van cadeaus krijgen. Wél van afstemming. Dát is de liefdestaal die een baby verstaat.

Voorkom emotionele verwaarlozing met afstemming

Afstemming gaat over: wat laat dit kind mij nu weten? Wat heeft het nu nodig? Troost, hulp, steun, nabijheid, bescherming, even met rust gelaten worden, eten, drinken, verzorging, slaap. Dit proces heet ook wel hechting.

Ons brein wordt zo gevormd door onze eerste interacties, door hoe er met ons wordt omgegaan. Dát verinnerlijken we, dát wordt onze innerlijke ‘breinroute’ voor toekomstige emoties, ervaringen en verbindingen.

“Hoe er met je werd omgegaan sluit je in en bepaalt hoe je naar jezelf en de wereld kijkt”

Bessel van der Kolk

Emotionele verwaarlozing symptomen bij volwassenen door gebrek aan afstemming

Gebrek aan afstemming wordt vaak gezien als iets vaags, als iets dat je nou ‘eenmaal’ niet hebt gehad. En wat je niet hebt gehad brengt geen schade toe, wordt er vaak gedacht. Iets met beste intenties. Maar daarmee is de hechtingskous nog niet zomaar af.

Structureel slechte afstemming brengt werkelijk schade toe aan de paden in ons brein die betrokken zijn bij verbinding en verdiept de paden die te maken hebben met zelfbehoud.

Dit zijn de symptomen die ik zie in mijn praktijk wanneer volwassenen als kind emotionele verwaarlozing hebben ervaren

  • Gevoel van leegte – somberte
  • Niet weten wat je wilt of wie je bent
  • Schaamte – schuld
  • Aanpassen
  • Bagatelliseren – goedpraten
  • Veel zelfkritiek en twijfel
  • Wantrouwen – niet geloven dat een ander blijft
  • Gevoel van zwaarte
  • Veel onrust
  • Negatief zelfbeeld
  • Snel overweldigd
  • Perfectionist
  • Overbetrokken bij een ander
  • Moeite met grenzen
  • Gevoelig voor afwijzing

Ouders hoeven niet perfect te zijn om emotionele verwaarlozing te voorkomen bij hun kind

En nee, het gaat niet over af en toe niet afgestemd zijn. Als ouders hoeven we niet perfect te zijn. Het goede nieuws is dat na een breuk in de afstemming ook weer herstel kan zijn. Dat is ook iets waar het baby-kindbrein van ervaart: “Ik ben in de stress en er komt ook weer troost.” Dat is ook veiligheid bieden.

Eerlijk gezegd denk ik dat afstemming ook het belangrijkste is in volwassen relaties.

Daar sla je zelden de plank mee mis.

Hoe doe je dit nu verbinding maken en afstemmen?

Het grootste cadeau (ook voor je kind) is om jezelf te leren kennen als mens, als volwassen kind, als ouder. Afstemmen en verbinden gaan tenslotte het beste als je je veilig voelt in jezelf, of in ieder geval: als je jezelf kent. Met je veilige en onveilige gevoelens. Afstemmen op jezelf is vaak precies wat je zelf gemist hebt, het is nieuw. Je doet dit door: jezelf (h)erkenning en bevestiging te geven, eerlijk te zijn naar jezelf over wat je meemaakt en hebt meegemaakt.

In mijn praktijk is dit precies wat we kunnen gaan onderzoeken: hoe jij er kunt zijn voor en met jou, met alles wat er is. Ook als dat lastig is. Aandacht en erkenning voor jezelf is het tegengif tegen de gevolgen van emotionele verwaarlozing.

emotionele verwaarlozing volwassenen